A continuació, i pel seu interès reproduïm notícia sobre l’impulsor del Banc Rushey Green Time Bank, publicada a la web de l’Ajuntament de Barcelona:

 

BT salut 305_thb_medBancs del Temps i Salut

Publicat el 12/04/2015

David Boyle va impulsar fa més de 15 anys el Banc Rushey Green Time Bank a un ambulatori de Catford al sud de Londres i ara recull en el seu llibre aquesta i d’altres experiències sobre la influència dels bancs del temps a la salut dels seus membres.

El suport mutu a les persones i la creació de nous vincles a la comunitat són alguns dels beneficis que les persones experimenten amb la seva participació als bancs del temps. Només confiar en l’entorn i sentir-se útils ja ajuda a millorar la salut de les persones, especialment la d’aquells que pateixen malalties mentals. Però a més els recursos personals dels malats són utilitzats per fer que la resta de pacients es sentit atesos, escoltats i valorats. Els sectors en els que l’intercanvi de temps incideix van més enllà de la salut. Visites, acompanyaments al metge o a les altes hospitalàries es sumen a les tasques comuns a tots els bancs del temps des de canviar bombetes fins a cuinar o regar les plantes.

Un altre dels casos reeixits és el Banc del temps d’Ashworth que reuneix a més de 400 persones que generen una mitjana de 200 hores mensuals d’intercanvi. El banc compta amb la participació de terapeutes que a canvi reben temps de formació, mentre els pacients/membres ofereixen suport a persones cuidadores o acompanyament a persones sense llar.

L’organització del sistema sanitari anglès, que permet als usuaris escollir ambulatori, que pot ser públic, concertat o privat permet desenvolupar serveis d’aquest tipus que s’ofereixen com a projectes innovadors, que permeten optimitzar els recursos disponibles ja que els seus beneficis constitueixen a la llarga un important estalvi econòmic de recursos personals i mèdics.

L’experiència de Catford s’ha estès a llocs com el Servei d’Infermeria Voluntari de la ciutat de Nova York, que compta amb 3000 membres i ha convertit als pacients en un dels més importants recursos per a la salut pública; o a “People powerd Health” un projecte impulsat per Nesta per tal de promoure l’autorganització dels pacients per tal de millorar la sanitat pública a Anglaterra.

“Pertanyer al banc del temps és com tenir una pòlissa d’assegurances. Mai saps quan la necessitaràs, però la necessitaràs” diu Susan Ross-Turner coordinadora del Banc d’Ashworth.